ΑΡΧΕΙΟ

6 Μαρτίου – Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού / Μην φοβάσαι! Σπάσε την ανοχή! Σπάσε τη σιωπή!

news_28_01_2013b

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός, προέρχεται από άλλα παιδιά, συνήθως της ίδιας ηλικίας και αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στη σχολική πραγματικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου και τη διαδικασία της μάθησης. Αναφέρεται στην εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών, εντός και εκτός σχολείου, με στόχο την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου ή αναστάτωσης. Συχνά το «ισχυρότερο» παιδί αντλεί από την πράξη του κάποιο όφελος, όπως ευχαρίστηση, κύρος ή υλικά αποκτήματα, ενώ το «αδύναμο» παιδί δεν μπορεί να υπερασπιστεί και να προστατέψει με ριζικό τρόπο τον εαυτό του.

Η επιθετική συμπεριφορά μεταξύ μαθητών εκδηλώνεται, με μορφές ήπιας βίας (λεκτικό εκφοβισμό, πειράγματα, βρίσιμο, ειρωνική συμπεριφορά, απειλές, διάδοση φημών) και με περιστατικά ακραίας βίας (συγκρούσεις µε ρατσιστικά ή άλλα χαρακτηριστικά, χτυπήματα, σπρώξιμο, σεξουαλική παρενόχληση, χειρονομίες). Διαφορετικοί επιστημονικοί χώροι και πεδία έχουν αναγνωρίσει, αναδείξει και μελετήσει το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, στις πολλαπλές μορφές και διαστάσεις του. Η ενδοσχολική βία είναι ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο τον θύτη και το θύμα, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες. Ο σχολικός εκφοβισμός έχει αρνητικές συνέπειες στο κλίμα του σχολείου, στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, στην επικοινωνία στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στην μετέπειτα ομαλή ενσωμάτωση στην κοινωνία.

via_ekfovismos

Δείτε ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από τους μαθητές και μαθήτριες της Ε’ τάξης του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στο πλαίσιο συμμετοχής τους στη δράση που πραγματοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μέρος της καμπάνιας #milatora, η οποία αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Γίνομαι εθελοντής – Υπερασπίζομαι τα Δικαιώματά μου» του Οργανισμού και του You Smile -εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής- με αφορμή την Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού με κλικ εδώ.

Δείτε ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με κλικ εδώ

Παίξτε το διαδραστικό παιχνίδι του «Live Without bullying» από το ΚΜΟΠ(Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού) – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και μάθε πώς μπορείς να σταματήσεις το bullying και να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και τους άλλους με τον πιο σωστό και ασφαλή τρόπο με κλικ εδώ.

Τεστάρετε τις γνώσεις σας για το Cyberbullying κάνοντας ένα Quiz από το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου(saferinternet4kids.gr) με κλικ εδώ.

Δείτε τη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε φέτος το ΚΜΟΠ και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «Ζήσε χωρίς εκφοβισμό: Στείλε το δικό σου μήνυμα» με κλικ εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ και για το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ.

Δείτε ακόμη, τη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Μαθητικό Δίκτυο YouSmile του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (Εuropean AntiBullying Network – EAN) σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με κλικ εδώ.

Νίκησε τον φόβο

Πηγές:  hamogelo.gr – milatora.gr – alfavita.gr – hellenic-education-uk.europe.sch.gr – e-abc.eu -iky.gr – saferinternet4kids.gr